Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Antik bútor stílusok képes leírás - Antik bútorok.tlap.hu
részletek »

Antik bútor stílusok - Antik bútorok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: antikbutorok.tlap.hu » Antik bútor stílusok
Keresés
Találatok száma - 8 db
Art deco

Art deco

1920-as, 30-as évek stílusirányzata. Franciaországból indult el világhódító útjára, de leginkább az Egyesült Államokban terjedt el. Erre a stílusra a letisztúlt, egyenes vonalak a jellemzők. Új ötvözet jelent meg, a fényezett króm.

Barokk és Rokokó

Barokk és Rokokó

A magyarországi művészetben a barokk stílus az 1620-as évek végén tűnik fel, s a század végére a művészet valamennyi ágában uralkodóvá válik. A magyarországi barokk képzőművészet legjelentősebb emlékeit azonban még jó ideig nem hazai mesterek készítették. A szobrászati emlékek nagyobb részét kitevő, szabadon álló plasztikákat, tehát egy-egy oltár szobrászati díszét viszont fából készítették, majdnem kizárólagosan a helyi vagy a szomszédos területek mesterei.

Biederrmeier

Biederrmeier

1815- 1848 között átmeneti stílus volt Közép-Európában, főleg Ausztriában és Németországban. Több művészeti ágban jelentkezett, mint festészet, irodalom és a bútorkészítés. Fő jellemvonása az otthonosság és egyszerűség. Ebben az időszakban gyártottak először vitrines szekrényt.

Bútor stílusok

Bútor stílusok

Néhány olyan meghatározó stílus bútorművészetéből válogattunk, amelyek ma is alkalmazhatóak a belsőépítészetben, lakberendezésben. Az empire, a szecesszió, az art deco formavilága és anyaghasználata ma is elkápráztat. A keleti és egzotikus stílusok mind az enteriőr tervezésben, mind a kertkultúrában nagyon népszerűek. A ma klasszikus stílusként megjelenő formavilág szintén nem önnálló stílus, a polgári otthonok hangulatát kívánja visszaadni.

Bútorstílusok időrendben

Bútorstílusok időrendben

1000-1250 Romanika 1250-1520 Gótika 1520-1630 Reneszánsz 1630-1730 Barokk 1643-1715 XIV. Lajos kora 1715-1740 Régenség kora 1730-1770 Rokokó, XV. Lajos 1770-1800 Klasszicizmus 1800-1815 Empír 1815-1840 Biedermeier ......

Empier stílus

Empier stílus

A 19. század első felének bútorművészete több mint egy évszázada töretlen közkedveltségnek örvend hazánkban és általában a kontinensen. Érdekes módon az 1850 utáni fél évszázad a biedermeierben még egy szellemi posványnak tekintett korszak elkorcsosult bútorstílusát látta. A historizmus azon bútorokat preferálta, amelyeket történeti előképek, esetleg az ekkor alakult iparművészeti múzeumokba begyűjtött emlékek alapján építészek terveztek.

Koloniális stílus

Koloniális stílus

A koloniális - gyarmati - stílus első bútorai eredetileg az angol, holland és egyéb kolóniák létesítésének idején Amerikában készültek. A letelepült kolóniák az Amerikába vitt bútoraik alapján készítették el bútoraikat.

Szecesszió

Szecesszió

Az új stílus diadalát az 1900-as Párizsi Világkiállítás hozta meg, ahol több mint 1500 magyar művész terméke volt jelen. Többek közt a lentebb bemutatott Wigand Ede itt nyert ezüstérmet. Szecessziós bútorokat 1900 után kivitelezett, többek közt a festő és tervező Rippl-Rónay Józseffel együtt dolgozva.

Tuti menü